Resultaten acties 2021

Voor meer goed nieuws zie de website van Amnesty Nederland

Egyptische student Patrick George Zaki bedankt actievoerders

Patrick George Zaki

De Egyptische student Patrick George Zaki werd in december 2021 voorlopig vrijgelaten. Hij bedankt iedereen die hem steunde: ‘Een berichtje dat voorbijkomt is soms een levenslijn’.

Patrick Zaki was een van de vele mensenrechtenverdedigers en vreedzame politieke activisten die in Egypte achter de tralies zitten. De meesten van hen zijn opgepakt in verband met protesten in september 2019. De demonstranten riepen president Abdel Fattah al-Sisi destijds op om af te treden. Patrick bracht 22 maanden door in willekeurige gevangenschap voor valse aanklachten dat hij nepnieuws zou verspreiden. Dit zou hij hebben gedaan in een artikel uit 2019. Daarin publiceerde hij dagboekfragmenten over de discriminatie van koptische christenen in Egypte.

Er werd veel actie gevoerd voor Zaki’s vrijlating. Vooral door Amnesty Italië, omdat Zaki in dat land studeerde. Op 7 december 2021 werd Zaki voorlopig vrijgelaten, maar de rechtszaak tegen hem gaat door. Amnesty dringt erop aan dat de aanklachten tegen hem worden ingetrokken.

Dankwoorden
Patrick George Zaki bedankte iedereen die hem steunde: ‘Ik wil iedereen bedanken die mij op wat voor manier dan ook steunde tijdens mijn gevangenschap. Hoe meer de reikwijdte van de steun in het buitenland tot me doordrong, hoe meer ik erop vertrouwde dat mijn vrijlating nabij kwam. Ik wil benadrukken dat een berichtje dat voorbijkomt soms een levenslijn kan zijn voor de gevangene, weg uit de angst en wreedheid van wat je doormaakt. De steunbetuigingen hebben een magische uitwerking. De verzender denkt misschien dat het niet zal werken, maar dat is niet waar. Elke boodschap in elke vorm, of het nu via video, post of een foto is, herinnert de gevangene aan het belang van van wat hij doormaakt. En dat zijn gevangenschap een verschil maakt en het besef van anderen over wat er gaande is, verandert. Stop dus niet met het steunen van gewetensgevangenen. Er zijn er nog heel veel die “vrijheid” verdienen.’

Voor Patrick George Zaki schreef Amnesty Vlietstreek in maart 2020.

Burundi: Germain Rukuki is vrij!

Burundi

Op 30 juni 2021 werd in Burundi mensenrechtenverdediger Germain Rukuki vrijgelaten. De vrijlating van Rukuki komt nadat het Hof van Beroep op 4 juni zijn straf had teruggebracht van 32 jaar naar 1 jaar. Hij zat toen al 4 jaar vast.

In reactie op zijn vrijlating zei Deprose Muchena van Amnesty International: ‘Het is geweldig nieuws dat Germain eindelijk vrij is. Hij werd gearresteerd, vervolgd en veroordeeld voor zijn mensenrechtenwerk. Dit is een geweldig moment voor Germain, zijn familie en vrienden en de honderdduizenden mensen over de hele wereld die onvermoeibaar campagne voerden voor zijn vrijlating. Het is ook een overwinning voor de mensenrechten.’

Germain Rukuki bracht de afgelopen vier jaar door in een kleine, propvolle cel. Alleen maar vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij streed onder andere tegen marteling in zijn land. In juli 2017 werd hij door tientallen leden van de veiligheidsdienst opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw was toen hoogzwanger. Rukuki werd veroordeeld tot 32 jaar gevangenisstraf. In december 2020 schreven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.

Veroordeeld na verzonnen aanklachten
Op 26 april 2018 werd Germain op basis van verzonnen aanklachten, waaronder ‘rebellie’ en ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’, tot 32 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn vroegere contact met de organisatie Action by Christians for Abolition of Torture werd als bewijs tegen hem aangevoerd.

In Leidschendam-Voorburg is voor Germain actiegevoerd tijdens maandelijkse schrijfacties en Write for Rights 2018 en 2019.

Pakistan laat mensenrechtenverdediger op borg vrij

Muhammad Ismail

In Pakistan is Ismail op 12 april 2021 op borgtocht vrijgelaten. Hij had drie maanden in voorarrest gezeten. Dat is goed nieuws, maar de verzonnen aanklachten tegen hem zijn nog niet ingetrokken.
Ismail werd beschuldigd van het ‘financieren van terrorisme’. Daarop staat een jarenlange gevangenisstraf. Het Pakistaanse Mensenrechtencomité van de Nationale Vergadering trok de geldigheid van het gebruikte politiebewijs in twijfel. Deze oordeelde dat er geen transparant en zorgvuldig onderzoek heeft plaatsgevonden naar de beschuldigingen tegen Ismail.

Dankwoorden
Muhammad Ismail is een uitgesproken criticus van het Pakistaanse leger. Zijn dochter Gulalai Ismail is een prominente verdediger van de rechten van vrouwen. Internationale aandacht lijkt de situatie van Muhammad Ismail positief te hebben beïnvloed. Nadat haar vader borgtocht was verleend, bedankte Gulalai Amnesty International en zei dat ‘ze niet had kunnen overleven zonder Amnesty’s steun’.

In Leidschendam-Voorburg is voor Muhammad actiegevoerd tijdens de maandelijkse schrijfactie in december 2019.

Algerije laat journalist Drareni voorlopig vrij

 Khaled Drareni

In Algerije is journalist Khaled Drareni voorlopig vrijgelaten. Hij deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden daartegen. Dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Drareni werd opgepakt en veroordeeld tot twee jaar cel. Nu zijn hij en tientallen andere gevangenen vrijgelaten.

Twee jaar cel voor journalistiek werk
Khaled Drareni werd in maart 2020 gearresteerd omdat hij verslag deed van de Hirak-protesten. Hoewel hij alleen maar zijn werk als journalist deed, werd hij in augustus 2020 veroordeeld tot twee jaar cel vanwege het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven in december 2020 wereldwijd honderdduizenden mensen brieven voor Drareni’s vrijlating. Op 19 februari 2021 werd Drareni voorlopig vrijgelaten. Het Hooggerechtshof moet nog beoordelen of de aanklachten tegen hem worden ingetrokken en zal hierover op 25 februari uitspraak doen.

Amnesty’s oproep
Amnesty roept de Algerijnse autoriteiten op alle aanklachten tegen Khaled Drareni in te trekken. Daarnaast moeten de autoriteiten onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle andere vreedzame demonstranten, activisten en journalisten vrijlaten die nog gevangenzitten omdat zij voor hun mening uitkwamen of demonstreerden. Ook roept Amnesty op wetgeving aan te passen die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzaam protest schendt.

Hirak-beweging
Hirak is een vreedzame protestbeweging. Vanaf februari 2019 gingen aanhangers elke week de straat op om te demonstreren voor een nieuwe grondwet, tegen corruptie en voor een einde aan het leiderschap van president Abdel­aziz Bouteflika. Na weken van protesten stapte Bouteflika op. Hij had het land twintig jaar met harde hand geregeerd. In maart 2020 kwam een einde aan de protesten omdat de autoriteiten demonstraties verboden in verband met het coronavirus.

In Leidschendam-Voorburg is voor hem actiegevoerd tijdens de Write for Rights actie in december 2020.

Resultaat Write for Rights 2020: Satiricus Paing Phyo Min uit Myanmar is vrij!

Paing Phyo Min

Op 17 april zijn in Myanmar drie leden van de satirische groep Peacock Generation vrijgelaten na een generaal pardon, waaronder Paing Phyo Min. Afgelopen december kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen voor hem in actie tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights

Peacock Generation is een poëziegroep uit Myanmar die zich richt op Thangyat (een traditionele versie van slam poetry waarbij poëzie, humor en muziek wordt gecombineerd). In het voorjaar van 2019 werden Paing Phyo Min en andere leden van Peacock Generation gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze verkleed gingen als soldaten. Ze spotten met het leger dat volgens hen geen kritiek verdraagt, krampachtig aan de macht wil blijven en het land failliet laat gaan terwijl generaals zich verrijken. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege ‘het aanzetten tot deserteren van militairen’ en ‘online laster’ (delen van optredens online).

Vervroegde vrijlating
De vervroegde vrijlating van de drie leden van Peacock Generation maakt deel uit van een generaal pardon, waarbij naar verluidt 23.000 gevangenen vervroegd werden vrijgelaten. Het is geweldig nieuws dat deze groepsleden zijn vrijgelaten, maar zij hadden nooit gevangen mogen worden gezet vanwege hun artistieke werk. De leden hebben bijna twee jaar onterecht achter tralies doorgebracht. In februari 2021 pleegde het leger van Myanmar een staatsgreep. Nog steeds worden critici van deze staatsgreep opgepakt. Daar moet een einde aan komen. Alle politieke gevangen moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Voor Paing Phyo Min schreef Amnesty Vlietstreek in december 2020, tijdens de schrijfactie Write for Rights

Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk vrij

Tashi Wangchuk

Tashi Wangchuk, een activist op het gebied van de Tibetaanse taal en cultuur, is in China vrijgelaten na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Hij zat vijf jaar gevangen omdat hij zich inzet voor het behoud van zijn cultuur.

Gevangen voor ‘separatisme’
Wangchuk werd in januari 2016 gearresteerd en in mei 2018 door een Chinese rechtbank tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het ‘aanzetten tot separatisme’. Het belangrijkste bewijs daarvoor kwam uit een documentaire van de New York Times over zijn strijd voor Tibetaans taalonderwijs op school. In A Tibetan’s Journey for Justice zoekt Wangchuk juridische hulp, omdat hij een rechtszaak wil beginnen tegen de lokale overheid vanwege het gebrek aan Tibetaanse taallessen. De autoriteiten zagen in de beelden een poging van Wangchuk om de Chinese overheid in een kwaad daglicht te stellen. Wangchuk mocht zijn familie niet zien in de gevangenis. Voor zijn arrestatie zei hij dat hij zich zorgen maakte over het feit dat veel Tibetaanse kinderen hun eigen taal niet vloeiend kunnen spreken.

Voor Tashi hebben we in Leidschendam- Voorburg geschreven in 2017.

Zuid-Afrika: Politie heropent onderzoek naar moordenaars Popi en Bongeka

Popi en-Ongeka

Tijdens de Write for Rights schrijfactie in december 2020 kwamen wereldwijd 316.796 mensen in actie voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika. Zij werden in 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht. Honderdduizenden mensen voerden actie voor heropening van het onderzoek naar de daders. Nu is er goed nieuws. Het onderzoek wordt hervat!
Op Internationale Vrouwendag overhandigde Amnesty met Popi’s zus en moeder handtekeningen en brieven aan leden van de nationale politie. Zij spraken twee uur met elkaar. Het resultaat: De politie beloofde officieel de zaak opnieuw te onderzoeken.

Op een vrijdagavond in mei 2017 gingen de vriendinnen Popi Qwabe en Bongeka Phungula samen wat drinken. De twee kenden elkaar van de toneelschool. Nadat ze een taxi aanhielden is er niets meer van hen vernomen. Bongeka’s neef en Popi’s zus zochten de twee vrouwen en ontdekten toen de gruwelijke waarheid: Popi en Bongeka waren doodgeschoten en waarschijnlijk ook verkracht.
Volgens familie van de vrouwen heeft de politie de moorden niet goed onderzocht. De resultaten van de analyse van de bloedsporen die op een taxi waren gevonden zijn nooit bekendgemaakt. Ook zou de politie niet naar vingerafdrukken hebben gezocht en werden hun telefoons niet getraceerd. Twee taxichauffeurs werden gearresteerd. Ze waren in het bezit van een telefoon en een lippenstift van de vrouwen, die ze zeiden in hun taxi te hebben gevonden. De politie liet de mannen vrij ‘wegens gebrek aan bewijs’. Daarna is er nooit meer onderzoek gedaan naar de moord op Popi en Bongeka, tot nu.

De politie beloofde op 8 maart de gang van zaken in het onderzoek te onderzoeken. Op 13 april 2021 heeft Amnesty weer een afspraak met de politie. Tijdens deze afspraak zal de politie vertellen over haar bevindingen en het vervolg van het onderzoek. Amnesty bedankt iedereen die in actie kwam voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula.

In Iran is activist Atena Daemi vrijgelaten

Atena Daemi

Amnesty International is verheugd dat in Iran mensenrechtenverdediger Atena Daemi is vrijgelaten. Ze zat 5 jaar gevangen vanwege haar vreedzame mensenrechtenwerk.
Atena Daemi zat een celstraf van 7 jaar uit voor haar vreedzame mensenrechtenactivisme. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en kwam op voor de rechten van vrouwen en kinderen. Op Facebook en Twitter bekritiseerde ze de executies in haar land en ze bezocht bijeenkomsten met familieleden van terdoodveroordeelden.


Slechte behandeling
In oktober 2014 werd Atena voor het eerst opgepakt waarna 51 dagen in eenzame opsluiting volgden. Tien tot elf uur per dag werd ze verhoord, meestal geblinddoekt en zonder advocaat. Na een lang, oneerlijk proces werd ze uiteindelijk veroordeeld tot 7 jaar cel voor onder meer ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’, ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’ en ‘belediging van de oprichter van de Islamitische Republiek Iran en de Opperste Leider.’ Ondanks de ontberingen zei Daemi eerder: ‘Ik sterf liever dan dat ik een slaaf ben van onderdrukking.’

Hardhandig opgepakt
In november 2016 werd Atena met veel geweld opgepakt in haar ouderlijk huis om haar straf uit te zitten. Ook haar familie werd lastiggevallen. Twee zussen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor ‘het beledigen van ambtenaren’ omdat ze bij Atena’s arrestatie agenten zouden hebben beledigd. Uiteindelijk werd die straf vernietigd.
Begin 2018 werd ze onder afschuwelijke omstandigheden ruim drie maanden lang vastgehouden in een cel in een voormalige kippenfabriek. Ze werd daar mishandeld. Op 2 juli 2020 kreeg Daemi een extra straf van 2 jaar en 74 zweepslagen vanwege ‘propaganda tegen de staat’ en het ‘verstoren van de gevangenisregels’.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights werd in 2018 massaal voor de vrijlating van Atena Daemi geschreven.

Nigeria trekt valse aanklacht tegen activist in

Fangnon

In Nigeria zijn de verzonnen aanklachten tegen mensenrechtenverdediger Maurice Fangnon op 3 december 2021 ingetrokken. Fangnon werd ervan beschuldigd dat hij valse informatie aan de politie had gegeven. Hij had de politie opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar een lid van de koninklijke familie. Volgens Fangnon zat die achter gewapende aanvallen op de Otobo-Gbame-gemeenschap waarbij 30.000 mensen werden gedwongen hun huis te verlaten. Alle huizen werden met bulldozers vernietigd of platgebrand, omdat de koninklijke familie het land opeiste.

Opgepakt om hem de mond te snoeren
Nadat Maurice Fangnon om het politieonderzoek had gevraagd, werd hij in juli 2017 opgepakt. Na vier dagen kwam hij op borgtocht vrij, maar de aanklachten bleven staan. Eerder al ontving Fangnon diverse doodsbedreigingen. Dat gebeurde nadat hij om een onderzoek had gevraagd naar de dood van een jonge man tijdens een protest in 2011.

Dankwoorden
Amnesty Nederland kwam voor Maurice Fangnon op en steunde hem met een kaartenactie. In een video spreekt Fangnon zijn dank daarvoor uit en zegt dat die kaarten hem gesterkt hebben.

Amnesty Vlietstreek heeft meerdere keren voor Fangnon geschreven.