Resultaten acties 2020

Voor meer goed nieuws zie de website van Amnesty Nederland

Loujain al-Hathloul na vonnis mogelijk over 3 maanden vrij

Loujain al-Hathloul

In Saudi-Arabië is mensenrechtenverdediger Loujain al-Hathloul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 8 maanden. Dit maakte haar zus bekend. Omdat haar straf voorwaardelijk is en Al-Hathloul al sinds mei 2018 gevangenzit, moet ze over 3 maanden vrijkomen. Loujain heeft dan nog wel een reisverbod van 5 jaar.

Loujain al-Hathloul werd onder meer aangeklaagd vanwege spionage nadat ze contact had met een Nederlandse diplomaat en met een medewerker van Amnesty International Nederland. Ook werd ze beschuldigd van ‘samenzwering tegen het koninkrijk’ omdat ze opkwam voor de rechten van vrouwen en opriep een einde te maken aan het systeem waarbij vrouwen voor veel zaken eerst toestemming moeten krijgen van een mannelijke voogd.

Strijd voor rechten voor vrouwen
Loujain al-Hathloul is een Saudische mensenrechtenverdediger, die zich inzette voor meer vrijheden voor vrouwen, waaronder het recht om auto te rijden. Vlak voordat het rijverbod voor vrouwen werd opgeheven, werd Al-Hathloul samen met een aantal andere vrouwenrechtenactivisten gearresteerd. Ze werd vervolgens opgesloten en had geen contact met haar familie of advocaat. In de gevangenis werd Al-Hathloul volgens haar zus gemarteld en seksueel misbruikt.

 ‘De aanklachtenlijst is absurd, het is gewoon een overzicht van haar mensenrechtenwerk, er staat geen enkel misdrijf in’, zei Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, eerder over de aanklachten. ‘Al-Hathloul’s contact met een Nederlandse diplomaat en Amnesty International is geen misdrijf. Daarnaast hebben de Saudische autoriteiten zelf ook contact met deze personen. Het is duidelijk dat de Saudische autoriteiten het rechtssysteem misbruiken om vreedzame activisten ervan te weerhouden zich uit te spreken over de mensenrechtensituatie in het land.’

Iran: strafvermindering voor Yasaman Aryani

Het gerechtshof in Teheran heeft de celstraffen van vrouwenrechtenverdedigers Yasaman Aryani en Monrieh Arabshahi teruggebracht tot negen jaar en zeven maanden. Daarvan moeten ze 5,5 jaar uitzitten. De 23-jarige Yasaman Aryani deelde samen met haar moeder Monrieh Arabshahi op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Ze sprak over haar toekomstdroom. een wereld waarin vrouwen de vrijheid hebben om te kiezen wat ze dragen. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Op 31 juli vorig jaar kreeg Yasaman te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf.
In Leidschendam-Voorburg schreven wij voor Yasaman tijdens de Write for Rights actie in 2019.

Narges Mohammadi in Iran vrijgelaten

Narges Mohammadi

Narges Mohammadi in Iran is in 2020 vervroegd vrijgelaten. Ze was in 2016 tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat ze actievoerde tegen de doodstraf. Narges Mohammadi is een vooraanstaande Iraanse mensenrechtenverdediger die al eerder gevangenzat vanwege haar vreedzame inzet voor de mensenrechten. Narges zat nu sinds 2016 een gevangenisstraf van 16 jaar uit, onder meer omdat ze actievoerde tegen de doodstraf en omdat ze deelnam aan vreedzame protesten tegen zuuraanvallen op vrouwen. Narges Mohammadi lijdt aan longembolie. Ze heeft neurologische problemen die epileptische aanvallen en tijdelijke verlammingen veroorzaken. Toch kreeg Narges niet de medische zorg die ze nodig had. Ook toen ze symptomen van besmetting met het coronavirus had, bleef medische hulp uit. Ze werd wel getest, maar kreeg de uitslag daarvan aanvankelijk niet te horen. Ook werd haar lange tijd het contact met haar twee jonge kinderen verboden.
In Leidschendam-Voorburg hebben we voor Narges geschreven tijdens de Write for Rights actie in december 2019.

Doodvonnis tiener in Zuid-Sudan vernietigd

De autoriteiten van Zuid-Sudan hebben op 30 juli 2020 het doodvonnis van Magai Matiop Ngong vernietigd. De jongen was 15 jaar op het moment dat hij een misdrijf beging, dat volgens hem een ongeluk was.
Internationaal recht en ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen die jonger waren dan 18 jaar toen ze een misdrijf begingen. Ngongs zaak is door het Hof van Beroep doorverwezen naar het Hooggerechtshof, dat moet oordelen over een passende straf. Zuid-Sudan is een van de vier landen in Sub-Sahara Afrika die in 2018 en 2019 doodvonnissen voltrokken.
Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en voor iedereen. ‘We verwelkomen de beslissing van het Hof van Beroep om de doodstraf van Magai Matiop Ngong te vernietigen, omdat volgens Zuid-Sudanees en internationaal recht een kind niet ter dood kan worden veroordeeld,’  zegt Deprose Muchena van Amnesty International. Magai is een van de gelukkigen. Sinds mei 2018 zijn ten minste twee andere mensen geëxecuteerd, die ten tijde van hun misdrijf kind waren.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor Ngong in actie. Ze riepen de Zuid-Sudanese president Salva Kiir op zijn doodvonnis in te trekken en steunden de jongen met groetenkaarten.
In Leidschendam-Voorburg hebben we voor Ngongs geschreven tijdens de Write for Rights actie in december 2019.

Marokkaanse activist Benaissa krijgt asiel in Nederland

Benaissa

De Marokkaanse activiste Nawal Benaissa heeft asiel in Nederland gekregen. Zij was een van de bekendste gezichten van de protestbeweging die actievoerde tegen achterstelling van het Rifgebied. In het Rifgebied in Noord-Marokko vonden de afgelopen jaren grootschalige demonstraties plaats tegen corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. Honderden mensen werden gearresteerd. Benaissa had een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het ‘aanzetten tot een misdrijf’ en werd vaak lastiggevallen door de autoriteiten.
In de zomer van 2017 werd ze vier keer opgepakt en urenlang vastgehouden. Benaissa verhuisde naar een andere stad om te ontsnappen aan de dreigementen van de autoriteiten. In februari 2018 kreeg ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden opgelegd. Nawal vluchtte met haar jongste zoontje naar Nederland en vroeg  asiel aan. Ze mag in Nederland als politiek vluchteling blijven.
In Leidschendam-Voorburg hebben we voor Benaissa actie gevoerd tijdens de Write for Rights actie in 2018.

Cuba laat journalist vrij na uitzitten straf

 Jesús Quiñones Haces

In Cuba werd journalist Roberto de Jesús Quiñones Haces op 4 augustus 2020 vrijgelaten. De gewetensgevangene had zijn straf uitgezeten. Quiñones werd in augustus 2019 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld voor ‘verzet’ en ‘ongehoorzaamheid’. Hij werkte bij de nieuwssite Cubanet. In april 2019 deed Quiñones voor Cubanet verslag van een rechtszaak tegen twee predikanten die thuis lesgaven aan kinderen. Volgens de journalist werd hij daarna door de politie opgepakt en geslagen. Na zijn vrijlating bedankte Roberto Quiñones Amnesty International voor haar steun en inzet. Hij liet weten door te gaan met het verdedigen van de onafhankelijke journalistiek en de vrijheid van meningsuiting in Cuba.
In Leidschendam-Voorburg hebben we voor Jesús actiegevoerd in oktober 2019

Brazilië: nieuwe arrestatie in moordzaak Marielle Franco

Marielle Franco

Op 10 juni werd Maxwell Simões Corrêa gearresteerd in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro. Hij wordt ervan beschuldigd het wapen te hebben verborgen dat gebruikt werd bij de moordaanslag op Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes. Ook zou hij in nauw contact hebben gestaan met Ronnie Lessie die de schoten heeft afgevuurd. De arrestatie van Simões Corrêa is een belangrijke stap in het beantwoorden van de vraag wie opdracht gaf voor de moord op Marielle Franco en waarom.
Marielle Franco, die in 2016 gekozen werd als gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, stond bekend als lhbt-activist. Ze hekelde het wangedrag van de politie en de buitengerechtelijke executies, vooral in de sloppenwijken.
Een jaar na de moord, 14 maart 2018, werd een petitie met 780.000 handtekeningen aan de autoriteiten overhandigd, als drukmiddel om de zaak op te lossen. Amnesty is van mening dat de publieke druk eraan heeft bijgedragen dat het onderzoek naar de daders wordt voortgezet. In Leidschendam-Voorburg hebben wij voor Marielle geschreven tijdens de Write for Rights schrijfmarathon in 2018.

Nabeel Rajab vrij!

Nabeel Rajab

Na vier jaar gevangenis kwam mensenrechtenactivist Nabeel Rajab uit Bahrein op 9 juni 2020 vrij. Nabeel werd op 13 juni 2016 gearresteerd vanwege commentaar op het gewapende conflict in Jemen en verhalen over marteling in de Jaw-gevangenis in Bahrein, die in 2015 op zijn Twitter-account verschenen. Hij werd tot vijf jaar celstraf veroordeeld. Rajab werd vrijgelaten, maar hij moet het laatste deel van zijn straf nog in een andere vorm – bijvoorbeeld onder huisarrest – uitzitten. De autoriteiten moeten nu Rajab is vrijgelaten, zijn veroordeling en straf intrekken en alle uitstaande aanklachten tegen hem intrekken. Daarnaast moeten de autoriteiten van Bahrein alle andere vreedzame activisten die gevangen zitten vrijlaten. Gezien de coronasituatie moeten ze ervoor zorgen dat er niet teveel mensen vastzitten en dat alle gevangenen toegang hebben tot medische zorg.
In Leidschendam-Voorburg hebben wij voor Rajab geschreven tijdens een schrijfactie in november 2012 

China: Oeigoerse student na twee jaar vrij uit heropvoedingskamp

Guligeina Tashimaimaiti

In China is de Oeigoerse student Guligeina Tashimaimaiti op 4 mei vrijgelaten. Ze zat meer dan twee jaar in een heropvoedingskamp zonder enig contact met de buitenwereld. De Chinese autoriteiten sluiten Oeigoeren, Kazakken en andere voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in de regio Xinjiang massaal op in ‘heropvoedingskampen’ onder het mom van het ‘bestrijden van terrorisme’. De meeste familieleden weten niet waar hun opgesloten geliefden zijn en zijn te bang om zich hierover uit te spreken. Tashimaimaiti nam contact op met haar familie, maar blijkt dat ze wel nog steeds onder streng toezicht staat. Tashimaimaiti studeerde in Maleisië en verdween eind 2017 toen ze haar familie in de provincie Xinjiang bezocht. Het gezin was doelwit van de autoriteiten omdat twee familieleden in het buitenland wonen, waaronder haar oudere zus Gulzire, die in Duitsland woont. De laatste keer dat Guligeina haar ouders bezocht, vertelde haar vader dat de autoriteiten hem lastigvielen met ondervragingen. Met twee dochters in het buitenland, één in Maleisië en de ander in Duitsland, is hij als Oeigoer een verdachte voor de Chinese politie. De zus van Tashimaimaiti bedankte Amnesty International en anderen die voor haar in actie kwamen.
In Leidschendam-Voorburg schreven wij voor Guligeina tijdens een schrijfactie in juli 2018.

Equatoriaal-Guinea laat activist vrij

 Joaquín Elo Ayeto

Op 14 februari 2020 is in Equatoriaal-Guinea Joaquín Elo Ayeto vrijgelaten. Hij had bijna een jaar gevangengezeten, waarvan enige tijd in isolatie. Ayeto werd gearresteerd omdat hij informatie zou hebben over een samenzwering om de president te vermoorden. Waar die beschuldiging vandaan komt is onduidelijk. Ayeto werd beschuldigd van laster en bedreigingen tegen de president. De zaak tegen Ayeto was een showproces. De aanklager leverde geen enkel bewijs voor de aanklachten. De president gaf opdracht om hem vrij te laten tijdens een bijeenkomst met leden van de sociaaldemocratische oppositiepartij, waar Ayeto ook lid van is. Na zijn vrijlating bedankte Joaquín Elo Ayeto Amnesty: ‘Ik hoorde wat jullie allemaal voor mij hebben gedaan en ik wil Amnesty International bedanken voor de immense inspanningen die tot mijn vrijlating hebben geleid.’
Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden.
In Leidschendam-Voorburg schreven we voor Joaquín in februari 2020, april en september 2019

Vietnam laat gewetensgevangene vrij

Tran Thi Nga

De Vietnamese mensenrechtenverdediger Tran Thi Nga is onverwacht vrijgelaten. Ze was in 2017 tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Tran Thi Nga is lid van Vietnamese Women For Human Rights, een groep die mensen steunt die opkomen voor de mensenrechten in Vietnam. Ze heeft ook mensen bijgestaan van wie land door de lokale autoriteiten in beslag is genomen en gedemonstreerd voor democratische hervormingen. Tran bedankt Amnesty: ‘Ik dank Amnesty International voor de onvermoeibare inspanningen voor mijn vrijlating, ik ben blij dat ik met mijn familie ben herenigd. Er zijn echter nog steeds veel gewetensgevangenen in Vietnam, ik hoop oprecht dat Amnesty zal blijven vechten voor hun vrijheid.’
In Leidschendam-Voorburg hebben we voor Tran geschreven tijdens de maandelijkse schrijfactie van december 2018.

Write for Rights: Emil bedankt voor steun

Emil Ostrovko

In april 2018 werd scholier Emil Ostrovko uit Wit-Rusland door politieagenten geslagen en gearresteerd. De politie beschuldigde Emil van het distribueren van illegale drugs. Hij was toen 17 jaar. Om wat bij te verdienen werkte Emil als koerier voor een online bedrijfje. De pakketjes die hij rondbracht bevatten volgens zijn werkgever legale rookwaar. Dat bleek een leugen, er zat drugs in. Emil werd tot 10 jaar cel veroordeeld wegens drugshandel. Later werd die straf tot 8 jaar teruggebracht. Er werd geen onderzoek ingesteld naar de eigenaar van het bedrijf waarvoor Emil werkte. Behalve Emil zitten er in Wit- Rusland nog 15 duizend kinderen en jongeren een lange gevangenisstraf uit voor kleine drugsmisdrijven. Ze worden zeer slecht behandeld, moeten zwaar werk verrichten en krijgen slecht te eten. President Lukashenko pleitte voor gevangenisomstandigheden die zo afschuwelijk zijn dat de gevangenen ‘smeken om te mogen sterven’.
De autoriteiten werden opgeroepen hen rechtvaardig te behandelen en er werden groetenkaarten gestuurd naar de jongeren. Emil bedankt de deelnemers voor hun solidariteit. ‘De afgelopen maanden ontving ik solidariteitsbetuigingen van over de hele wereld. Ze hebben me enorm veel kracht en inspiratie gegeven. Deze campagne overtuigde me dat het belangrijk is om te vechten voor mijn rechten. Het liet me zien dat mijn leven ertoe doet en dat ik niet vergeten ben. Veel van mijn medegevangenen zijn jonge mensen zoals ik en hun omstandigheden zijn vergelijkbaar met de mijne. Ze vragen me om de solidariteitskaarten met hen te delen. Ze bewaren ze als symbolen van hoop en aanmoediging. Heel erg bedankt!
Tijdens Write for Rights 2019 heeft Amnesty Vlietstreek in Leidschendam- Voorburg geschreven voor jonge slachtoffers van mensenrechtenschendingen.


Voor meer goed nieuws uit voorgaande jaren zie jaarverslagen van onze Amnestygroep