Nieuws

Doe mee met de Amnesty’s schrijfactie Write for Rights in Voorburg- Leidschendam

Write for Rights Vlietstreek
Write for Rights Vlietstreek

Doe mee met Amnesty’s schrijfactie Write for Rights in Rijswijk

Verklaring Amnesty International Nederland over onderzoek Oekraïne-persbericht

verklaring Amnesty

Amnesty International Nederland heeft afgelopen vrijdag kennisgenomen van een publicatie in de New York Times. Hierin worden de bevindingen van een externe onderzoekscommissie naar buiten gebracht. Deze onafhankelijke commissie deed onderzoek naar de totstandkoming van het Oekraïne-persbericht van 4 augustus 2022.

Sinds augustus vorig jaar heeft Amnesty Nederland bij het Internationaal Bestuur aangedrongen op dit onafhankelijke onderzoek. Ook hebben wij snel na het verschijnen van het Oekraïne-persbericht duidelijk gemaakt dat wij grote zorgen hadden over de onzorgvuldigheden in het persbericht, de impact op onze organisatie en onze Oekraïense collega’s.

Amnesty Nederland heeft het afgelopen jaar meermaals bij het Internationaal Bestuur van de organisatie aangedrongen om de uitkomsten van het externe onderzoek te delen met nationale afdelingen. Daar heeft het Internationaal Bestuur geen gehoor aan gegeven. De publicatie in de New York Times was de eerste keer dat Amnesty Nederland kennis kon nemen van dit onafhankelijke onderzoek.

Vandaag heeft Amnesty Nederland in een brief aan het Internationaal Bestuur met klem aangedrongen om de uitkomsten van dit externe onderzoek volledig en zonder voorbehouden te accepteren. Om te zorgen dat het geschonden vertrouwen in het werk van Amnesty kan worden hersteld is onmiddellijke opheldering van alle nog openstaande vragen nodig.

Alleen door volledige openheid van zaken te bieden over de totstandkoming van het persbericht van augustus vorig jaar kan een begin worden gemaakt met het herstel van vertrouwen. Amnesty Nederland is in afwachting van een reactie van het Internationaal Bestuur.

Bijgevoegd de bevindingen van de externe onderzoekscommissie

Doe mee met de schrijfactie Amnesty’s Write for Rights

Write for rights

Amnesty Vlietstreek vraagt inwoners om mee te schrijven tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Dit jaar schrijft Amnesty voor dappere activisten in nood. Write for Rights vindt plaats op zaterdag 10 december van 10.30 tot 16.00 uur in de Voorhof van de Oude Kerk te Voorburg aan de Herenstraat 77. Iedereen is welkom om mee te schrijven en brieven te ondertekenen.

Doe mee met de grootste schrijfactie ter wereld
Tijdens Write for Rights komen we ieder jaar rond 10 december in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hen een einde te maken aan onrecht. Ieder jaar levert dat succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt en daders worden berecht. In de afgelopen jaren hebben de brieven die tijdens Write for Rights werden geschreven talloze levens veranderd van slachtoffers.

In actie voor dappere activisten
Dit jaar schrijft Amnesty voor dappere activisten die onze steun hard nodig hebben. Zo voert Amnesty onder andere actie voor Vahid uit Iran. In 2017 en 2018 demonstreerde Vahid op een vreedzame manier tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking in zijn land. Daarvoor werd hij gearresteerd en tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen veroordeeld. Vahid werd gemarteld om hem misdrijven te laten bekennen die hij niet heeft gepleegd. Hij zit nog steeds in eenzame opsluiting. Zijn broers demonstreerden ook vreedzaam. Zijn broer Habib kreeg dezelfde straf, maar is nu vrij. Zijn andere broer Navid werd geëxecuteerd. We schrijven voor Vahids vrijlating.

We schrijven ook voor gerechtigheid voor Cecillia, Joanah en Netsai uit Zimbabwe, die deelnamen aan een demonstratie tegen de regering. Ze werden gearresteerd, met een zak over hun hoofd in een auto geduwd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen aangeklaagd. De vrouwen zouden de beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen. Op dit moment loopt de rechtszaak. Als ze worden veroordeeld riskeren ze een jarenlange gevangenisstraf.

Amnesty schrijft ook in Rijswijk en Leidschendam
U kunt ook op zaterdag 10 december deelnemen aan de schrijfactie van 10.00 tot 16.00 uur in de Rijswijkse Bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein 101. Schrijven is ook mogelijk op vrijdag 9 december van 10.00 uur tot 16.00 uur in Woej De Plint aan de Prins Frederiklaan 7 te Leidschendam.

Iraans protest in Den Haag. Akram:’Ik zat 8 jaar in gevangenis omdat ik geen hoofddoek droeg’

Akram Beiramvand tijdens het protest

Een honderdtal Iraanse vluchtelingen demonstreerde vrijdagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag tegen het streng islamitisch bewind in Iran. Aanleiding is de dood van de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini. Ze overleed vorige week aan de gevolgen van de hardhandige arrestatie door de religieuze politie van Iran. Met als enige reden dat ze haar hoofddoek niet volgens de Iraanse islamitische regels droeg. Akram, groepslid van Amnesty, spreekt helaas uit eigen ervaring en was aanwezig bij de protesten.

De demonstranten en de Iraanse gevluchte politiek activiste Akram Beiramvand uit Leidschendam, verbrandden een sjaal als symbool van hun verzet tegen het streng islamitische regime in Iran. Beiramvand werd zelf in 1983 in Iran gearresteerd, omdat ze geen hoofddoek wilde dragen. Akram Beiramvand werd acht jaar opgesloten in de gevangenis, waarvan twee jaar in een isoleercel en ongeveer een jaar in een martelkelder. ‘Het enige wat de politie en bewakers tegen me zeiden is dat ik geëxecuteerd zou worden. Ik werd dag en nacht geslagen. Op mijn hoofd, rug en met een zweep onder mijn voeten.’ Lees hier het hele artikel en bekijk het interview met Akram.

Kort interview Akram Beiramvand

Amnesty Cultureel Zomerfestival een succes

Zaterdag 27 augustus waren we met Amnesty aanwezig op het Cultureel Zomerfestival in Voorburg, dat na twee jaar zonder festival weer door kon gaan. Naast petities voor Raif Badawi (Saoedi-Arabie) en de Let’s talk about Yes campagne hielden we een quiz die bezoekers van de stand konden invullen. De quiz bleek behoorlijk pittig! De winnaar had vijf van de zes vragen goed en wint een mooie dopper van Amnesty! Voor de petities zijn 270 handtekeningen gezet.
Bedankt allemaal!

In memoriam Frank Androise Brinkman

Op 21 juli 2022 is onze trouwe flexwerker Frank Brinkman overleden aan de gevolgen van ALS. Hij had een groot rechtvaardigheidsgevoel en zette zich daarom graag in voor Amnesty. Frank was bij vrijwel alle stands van onze Amnestygroep aanwezig. Wij wensen zijn familie veel sterkte in deze moeilijke tijd. We zullen Frank missen.