Schrijf mee tegen onrecht
Amnesty Vlietstreek vraagt inwoners om mee te schrijven tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Schrijf mee met de grootste schrijfactie ter wereld van Amnesty voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Write for Rights vindt plaats op vrijdag 8 december van 11.30 uur tot 16.00 uur in het Rijswijk Huis van de Stad aan de Generaal Spoorlaan 2. Iedereen is welkom om mee te schrijven en brieven te ondertekenen.
Amnesty schrijft ook in de Leeuwendaalkerk
Schrijven is ook mogelijk in Rijswijk in de Leeuwendaalkerk aan de Oranjelaan 62 op zaterdag 9 december van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.30 tot 21.00 uur. U kunt daar tevens schrijven op zondag 10 december na de kerkdienst van 11.15 tot 13.00 uur.
Write for Rights: De grootste schrijfactie ter wereld
Elk jaar rond de Dag van de Mensenrechten schrijven mensen over de hele wereld brieven voor mensen die onrecht is aangedaan. Ze vragen om vrijlating, bescherming of gerechtigheid voor mensen die gevangen zitten, bedreigd of gediscrimineerd worden vanwege hun werk, mening of identiteit. Wereldwijd worden mensen onterecht vervolgd, geïntimideerd of gevangengezet. Met de schrijfmarathon willen we dit onrecht stoppen. Het schrijven van brieven heeft effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. Vorig jaar schreven we massaal voor Cecillia en Joanah uit Zimbabwe. In juli werden de vrouwen vrijgesproken. Cecillia en Joanah demonstreerden tegen het coronabeleid van de regering. Ze werden opgepakt, gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze de daders hadden geïdentificeerd, werden ze aangeklaagd vanwege de ‘verzinsels’ en riskeerden een jarenlange gevangenisstraf.
Kom ook in actie en schrijf voor mensenrechten
Amnesty schrijft voor dappere mensen die onze steun hard nodig hebben. Dit jaar schrijven we voor tien mensen die hun nek durfden uit te steken en daarvoor zwaar gestraft werden. Zo voert Amnesty onder anderen actie voor Ahmed Mansoor die 10 jaar cel kreeg omdat hij regelmatig zijn bezorgdheid uitte over de detentie, marteling en oneerlijke processen van critici van de regering. Ahmed zit opgesloten in een isoleercel zonder bed. De president van de Verenigde Arabische Emiraten moet Ahmed onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Wij schrijven ook voor Chaima Issa uit Tunesië. Sinds de machtsgreep van de Tunesische president Kais Saied wordt de vrijheid van meningsuiting in Tunesië onderdrukt. Chaima verzette zich in het openbaar tegen de president. Daarna werd ze gearresteerd en meer dan vier maanden vastgehouden. Ze riskeert tientallen jaren gevangenisstraf voor het vreedzaam uiten van haar mening. De Tunesische autoriteiten moeten het onderzoek tegen Chaima onmiddellijk stopzetten.