Doe mee met de schrijfactie Amnesty’s Write for Rights

Write for rights

Amnesty Vlietstreek vraagt inwoners om mee te schrijven tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Dit jaar schrijft Amnesty voor dappere activisten in nood. Write for Rights vindt plaats op zaterdag 10 december van 10.30 tot 16.00 uur in de Voorhof van de Oude Kerk te Voorburg aan de Herenstraat 77. Iedereen is welkom om mee te schrijven en brieven te ondertekenen.

Doe mee met de grootste schrijfactie ter wereld
Tijdens Write for Rights komen we ieder jaar rond 10 december in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hen een einde te maken aan onrecht. Ieder jaar levert dat succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt en daders worden berecht. In de afgelopen jaren hebben de brieven die tijdens Write for Rights werden geschreven talloze levens veranderd van slachtoffers.

In actie voor dappere activisten
Dit jaar schrijft Amnesty voor dappere activisten die onze steun hard nodig hebben. Zo voert Amnesty onder andere actie voor Vahid uit Iran. In 2017 en 2018 demonstreerde Vahid op een vreedzame manier tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking in zijn land. Daarvoor werd hij gearresteerd en tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen veroordeeld. Vahid werd gemarteld om hem misdrijven te laten bekennen die hij niet heeft gepleegd. Hij zit nog steeds in eenzame opsluiting. Zijn broers demonstreerden ook vreedzaam. Zijn broer Habib kreeg dezelfde straf, maar is nu vrij. Zijn andere broer Navid werd geëxecuteerd. We schrijven voor Vahids vrijlating.

We schrijven ook voor gerechtigheid voor Cecillia, Joanah en Netsai uit Zimbabwe, die deelnamen aan een demonstratie tegen de regering. Ze werden gearresteerd, met een zak over hun hoofd in een auto geduwd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen aangeklaagd. De vrouwen zouden de beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen. Op dit moment loopt de rechtszaak. Als ze worden veroordeeld riskeren ze een jarenlange gevangenisstraf.

Amnesty schrijft ook in Rijswijk en Leidschendam
U kunt ook op zaterdag 10 december deelnemen aan de schrijfactie van 10.00 tot 16.00 uur in de Rijswijkse Bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein 101. Schrijven is ook mogelijk op vrijdag 9 december van 10.00 uur tot 16.00 uur in Woej De Plint aan de Prins Frederiklaan 7 te Leidschendam.