Iraans protest in Den Haag. Akram:’Ik zat 8 jaar in gevangenis omdat ik geen hoofddoek droeg’

Akram Beiramvand tijdens het protest

Een honderdtal Iraanse vluchtelingen demonstreerde vrijdagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag tegen het streng islamitisch bewind in Iran. Aanleiding is de dood van de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini. Ze overleed vorige week aan de gevolgen van de hardhandige arrestatie door de religieuze politie van Iran. Met als enige reden dat ze haar hoofddoek niet volgens de Iraanse islamitische regels droeg. Akram, groepslid van Amnesty, spreekt helaas uit eigen ervaring en was aanwezig bij de protesten.

De demonstranten en de Iraanse gevluchte politiek activiste Akram Beiramvand uit Leidschendam, verbrandden een sjaal als symbool van hun verzet tegen het streng islamitische regime in Iran. Beiramvand werd zelf in 1983 in Iran gearresteerd, omdat ze geen hoofddoek wilde dragen. Akram Beiramvand werd acht jaar opgesloten in de gevangenis, waarvan twee jaar in een isoleercel en ongeveer een jaar in een martelkelder. ‘Het enige wat de politie en bewakers tegen me zeiden is dat ik geëxecuteerd zou worden. Ik werd dag en nacht geslagen. Op mijn hoofd, rug en met een zweep onder mijn voeten.’ Lees hier het hele artikel en bekijk het interview met Akram.

Kort interview Akram Beiramvand